İstanbul’da Y.M.G.’ye doğumundan 1 ay sonra doktorlar tarafından genetik yapılı ölümcül bir hastalık olan ‘Kistik Fibrozis’ tanısı konuldu.
Doktorların hazırladığı raporda 3 yaşındaki çocuğun “Ivacaftor etken maddeli ilacı kullanması zorunlu ve hayati önem taşıyor” denildi. Söz konusu ilacın yurt dışından getirilmesi gerektiği ve ilacın tek dozunun yıllık maliyetinin 300 bin dolar olduğu öğrenilirken, aile ilacın SGK tarafından karşılanmasını talep etti.
SGK söz konusu ilacın ‘Bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yok’ diyerek talebi reddetmesinin ardından Y.M.G.’nin ailesi yasal yollara başvurdu. İş Mahkemesi, Anayasa’daki ‘Sosyal Devlet İlkesini’ dikkate alarak ara kararında ilaç bedelinin kesinti yapılmaksızın dava sürecinde SGK tarafından karşılanmasına karar verdi.
Aile avukatı Enbiya Yıldırım ise “Mahkemenin verdiği karar çok önemli. Bu karar ilacın SGK’nın geri ödeme kapsamına alınması için mücadele eden tüm aile ve hasta çocuklara ışık olacak” dedi.
BU KARAR HASTA ÇOCUKLARA IŞIK OLACAK
Kararı değerlendiren aile avukatı Enbiya Yıldırım, yaşanan süreci anlattıktan sonra
“Mahkemede öncelikle bu ilaçların bedelsiz olarak SGK tarafından karşılanmasını talep ettik. Mahkememiz bu olumlu kararı bir hafta içerisinde tedbir olarak verdi. Bu dava aşaması sürecinde bu ilaçların bedelleri ücretsiz bir şekilde SGK tarafından temin edilecektir” dedi. Söz konusu ilacın yurt dışından temin edildiğini belirten Avukat Yıldırım, “Mahkemenin verdiği karar çok önemli. Bu karar ilacın SGK’nın geri ödeme kapsamına alınması için mücadele eden tüm aile ve hasta çocuklara ışık olacak” ifadelerini kullandı.
Yıldırım, kararı aileyle paylaştığında Y.M.G.’nin ailesinin çok umutlu ve sevinçli olduğunu söyledi.