Hayırlı cumalar dostlarım.
Cuma namazı kılmak için camiye gelen bazı insanların ve imam hatip lisesi öğrencilerinin; imam hutbe okurken cemaatin duyacağı kadar aralarında konuşmaları beni çok rahatsız ediyor. Vatandaş belki bilmeyebilir ama potansiyel imam yetiştiren bir okulun öğrencilerinin bu şekilde yanlış ve hatalı hareket etmesi gerçekten çok üzücü. Cemaat- imam meselesi yani…. Öğretmenlerinin ve ailelerinin takip etmesi gereken bir durum bu.
Cuma namazı kazası olmayan ,adına suresi olan en kutsal namaz. Müminlerin o saatte işini bırakıp camiye koşmalarını ve namaz dan sonra da rızıklarını aramak için işlerine dönmelerini söyler. Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.” (Cum’a, 62/9) der . Peygamberimiz (s.a.s) Cuma gününü bizlere şöyle anlatır: “Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Hz. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve o gün cennetten çıkarıldı. Kıyamet de ancak cuma günü kopacaktır. Geçerli bir mazereti olmadığı halde Cuma namazını ihmal etmek büyük bir vebal, büyük bir günahtır. Allah Resûlü (s.a.s) bu konuda bizi şöyle ikaz eder: “Her kim önemsemediğinden dolayı Cuma namazını üç defa terk ederse kalbi mühürlenir.
Hutbe, minberden ümmete sesleniştir. Müminlere nasihat, hatırlatma ve uyarıdır. Hutbe aynı zamanda Cuma namazının bir şartıdır. Tıpkı namaz gibi hutbe de bir ibadettir. Hutbe okunurken huşû içinde, sessizce ve can kulağıyla hatibi dinlemek dini bir gerekliliktir. Hutbe esnasında yanındakiyle konuşmak ya da cep telefonuyla uğraşmak, hutbenin özünden uzaklaşmaya, sevabından mahrum kalmaya sebep olur. Üzülerek ifade etmek isterim ki ibadetin ruhuna aykırı söz konusu bu davranışlar cemaat arasında gittikçe yaygınlaşmaktadır.
Ayrıca namazın kaç rekat olduğu hususu da tartışma konusu.
On rekat mı ? On altı rekat mı ? Hiç bir Müslüman ülkede ve ülkemizde bazı illerimiz de de on rekat tan fazla kılınmazken on altı rekat olarak kılınmasına Diyanet işleri başkanlığı ses çıkarmamaktadır. Sorulduğunda ise biz kılana karışmayız kaza yerine geçer diyerek işin içinden sıyrılmaktalar. On rekat kılan cemaatin camiden çıkması da sorun teşkil etmekte ve diğer cemaatin önünden geçmesine sebebiyet vermekte. Böylesine önemli bir namazın kılınışını ve sayısını doğru söylemek o makamın işiyken basitçe cevaplarla geçiştirmek doğru bir hareket olmasa gerek. Her ortamda bu konuyu irdelemek ve zorlamak bizi doğruya ulaştıracaktır kuşkusuz…
Cumanız mübarek olsun.