DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Geleceğe Nefesle İlgili Merak Edilenler Yanıt Buldu

Yayınlanma Tarihi : Google News
Geleceğe Nefesle İlgili Merak Edilenler Yanıt Buldu
reklam

Tarım ve Orman Bakanlığı, Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında dikilen fidanlarla ilgili sosyal medyadan bilgilendirme videosu paylaştı. Bakanlık, bugüne kadar dikilen fidanların başarı durumunun yanı sıra fidanların dikim zamanı ve dikilen fidan türleriyle ilgili de merak edilenleri yanıtladı.

Tüm Türkiye’de 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde 81 ilde milyonlarca fidan geleceğe nefes olmak için toprakla buluştu. Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Ağaçlandırma Günü öncesi yapılan hazırlıklar ve geçen yıl dikilen fidanların başarı durumuyla ilgili bilgilendirdi. Ayrıca fidanların neden sonbahar mevsiminde dikildiğini ve gelir getirici tür fidan dikilip dikilmediğini de açıklığa kavuşturdu.

 

Dikilen Fidanların Durumu

Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle fidanlar dikildi. Acaba daha önce fidanların durumu ne? Fidanlar tuttu mu? diye merak edenler için bu soruları bakanlık yanıtladı. Bakanlık, ağaçlandırmanın başarılı sayılması için dikilen fidanların yüzde 80’inin tutması gerektiğini belirtti. Geçen yıl dikilen 13,8 milyon fidanın yüzde 95’inin tuttuğu açıklandı.

Bu yıl da geleceğe nefes kapsamında milyonlarca fidanın dikilmesi için aylar öncesinden hazırlıklara başlandı. 81 ilin her birinde ekolojik şartlara uygun ağaç türleri seçildi. Geçen yıl tutmayan fidanların yerine bu yıl yenileri dikildi.

 

Fidan Dikiminde Sonbahar Mevsimi Tercih Ediliyor

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede fidan dikim zamanıyla ilgili olarak; ‘’Fidan dikimleri öncelikli olarak sonbaharla birlikte erken ilkbahar döneminde de yapılmaktadır. Ancak fidanların dikildikleri ortama adaptasyonu nedeniyle sonbahar dikimleri tercih edilmektedir’’ denildi.

 

Orman Varlığının Artırılmasında Meyveli Ağaç Türleri Öncelikli Değil

Türkiye’nin doğal yapısı sonucu orman varlığının yüzde 51’ini kızılçam, karaçam ve sarıçam ormanları oluşturduğundan meyveli ağaç türleri orman varlığını artırmak için öncelikli değil.

Geniş alanlarda sulamanın sürdürülebilir olmadığı belirtilerek, meyveli ağaç türleriyle ilgili şu bilgi verildi: ‘’Ağaçlandırma çalışmalarında geniş alanda sulama çok çok pahalı ve sürdürülebilir bir uygulama değildir. Meyveli ağaç türleri sulama isteyen ağaç türleridir. Bu açıdan ülkemiz orman varlığının artırılması çalışmaları kapsamında öncelikli olarak tercih edilmemektedir.’’

Gelir Getirici Türler Yerleşim Yerleri Yakınlarına Dikiliyor

Bakanlıktan gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmalarının yerleşim yerleri yakınlarında yapıldığı belirtilen bilgilendirmede şöyle denildi:

‘’Gelir getirici tür fidanlar daha çok yerleşim yerlerine yakın bölgelere dikilerek halkın kullanımına sunuluyor. Bölgelerde vatandaşların gelir seviyesini artırmak için ceviz, badem, zeytin, antep fıstığı, ahlat, kuşburnu, keçiboynuzu gibi meyveli türler dikiliyor. 2019 yılında kısmen de olsa meyveli tür fidanları dikilmiştir. Bu yıl da dikilecektir.’’

Ormanhaber

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.