
Tübitak’ın Milli İşletim Sistemi Pardus Türkiye Geneline Yayılıyor.
Bilişim çalışmalarını, ‘Afet Yönetiminde Teknolojik Dönüşüm’ temasıyla hayata geçiren AFAD, yerli ve milli yazılım sistemi Pardus’a geçti.
Bu kapsamda Çankırı Afad Müdürlüğü de Pardus kullanmaya başladı.
Çankırı Afad İl Müdürü Hasan Sait Korkutata sosyal medya hesabından “Çankırı AFAD olarak hep daha iyisi dedik ve bu hafta itibarı ile Milli yazılım PARDUS sistemini kullanmaya başladık” açıklaması ile duyurdu.
Pardus nedir? Pardus’un özellikleri nelerdir?
Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli işletim sistemi olarak tanımlanıyor. Peki Pardus kimler tarafından geliştirildi. Temel özellikleri nelerdir? Nasıl edinilebilir? İşte Pardus’a dair tüm detaylar…
Pardus; 2003 yılında temelleri atılan milli işletim sistemi olan, Türkiye’de TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen, özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere halihazırdaki linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir. Pardus’un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü vardır.
PARDUS İLE 35 MİLYON DOLAR TASARRUF EDİLDİ
Pardus, Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlandı ve millî işletim sistemiyle 35 milyon dolar tasarruf edildiği öğrenildi.