Çankırı Devlet Hastanesine alınan Göz Görme Alanı Ölçüm Cihazı hizmete girdi.
Yeni Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Arif ASLAN’ın girişimleri ile hastaneye kazandırılan cihaz ile göz hastalıkları erken teşhis edilebilecek.
Görme Alanı Testi Nedir?
Bilgisayarlı görme alanı testi, göz tansiyonu hastalığının erken teşhisinde kullanılan bir tetkik. Hastaya karanlık bir ortamda, parlaklığı zayıf ışık çakmaları gösterilir.
Işık çakmalarının yeri sürekli değişir ve ışığın parlaklığı bazen çok belirgin, bazen çok zor farkedilecek kadar soluktur.
Hasta sürekli ve sabit olarak karşıdaki bir noktaya bakar ve gözünü hiçbir yönde hareket ettirmeden bu ışık çakmalarını her gördüğünde düğmeye basar.
Görme Alanı Nedir?
Bizden uzakta duran bir cisme bakarken gözlerimiz ona odaklanır ve eğer gereken koşullar sağlanmışsa o cismi net olarak görürüz. Ancak “görme” işlemi sadece baktığımız noktayı görmekten ibaret değildir. Aslında aynı anda o cismin etrafındaki nesneleri ve olayları da görürüz. Sadece onlar yeterince net değillerdir. Ve beynimiz, olan biten her şeyi farkında olarak anlamlandırır. İşte etrafımızdaki neredeyse 180 derecelik açı içinde kalan alan “görme alanı“dır.
Görme alanının daralması, göz dibinde bulunan optik sinirde tahribat olmasıyla mümkündür. Bu duruma ise sebep olan hastalık Glokom ya da Göz Tansiyonudur.
Test Kimlere Yapılır?
Özellikle glokom, retina ve nöroftalmolojik hastalıklarda; hastanın merkezi ve çevresel görme kalitesini ölçmektedir.
Test sonuçları bilgisayarda değerlendirilip aynı yaş grubundaki normallerle karşılaştırılır.
Test, göz başına yaklaşık 20 dakika sürer.