Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan yeni torba kanun teklifine göre kısa çalışma ücreti alamayan çalışanlara ayda 1.170 TL ücretsiz izin parası verilecek.
Aynı zamanda kısa çalışma ödeneği başvurularında 60 gün müfettiş incelemesi şartı kaldırıldı.
Müfettiş incelemesi sonucu kısa çalışma ödeneği çıkmayan çalışanlara ücretsiz izin parası verileceği için çalışanların ücretsiz izin parasından daha yüksek olan kısa çalışma ödeneğini alamayacağından endişe ediliyordu.
Aynı zamanda günde 39 TL’lik ücretsiz izin ücretine de düzenleme getirildi.
Bu ücreti, işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneği alamayan işçiler alabilecek.
Böylece kısa çalışma ödeneği çıkmayan çalışanlara ayda 1.170 TL ücret verilmiş olacak.
Çalışanların hak kazanması durumunda alabilecekleri en düşük kısa çalışma ücreti 1.561 TL idi.
Kısa çalışma ücretinin tavan ücreti ise ayda 4.380 TL
İŞTE TEKLİFTE YER ALAN MADDELER
Madde 6- 25/08/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici madde 24- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte iş sözleşmesi bulunmakla birlikte 4857 sayılı kanunun geçici 10’uncu maddesi uyarınca işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15/03/2020 tarihinden sonra 51’nci madde kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve bu kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ve 4857 sayılı kanunun geçici 10’uncu maddesinde yer alan fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere, bu süre içinde ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar, Fondan günlük 39,24 TL nakdi ücret desteği verilir. Yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılamaz.”
Madde 7- 4447 sayılı kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici madde 25- Corona virüsü sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.”