Nüfus hizmetlerinde bürokrasinin alışılagelmiş hantallığına meydan okuyan çözüm odaklı bir anlayış devrimi yaşanıyor.
Dijital dönüşümü hızlı yapan, hizmetlerini online sisteme taşıyan, vatandaşa sorunsuz hizmet vermek için muazzam çaba gösteren bir yapı oluşmuş.
Bir çok kurum henüz e-tebliğat sistemine bile geçmiş değil. Kurumlar arası entegrasyon ile çok kolay ulaşılabilecek belgeler için vatandaşı hala kapı kapı dolaştıran kamu kurumları ile ihtiyaç halinde eve giden Nüfus’u düşününce farkı çok daha kolay görebiliyorsunuz.
Bir örnek ile izah edecek olursak;
Diyelim ki Niğde SGK’da kaydınız var fakat Aksaray’dasınız ve gitme imkanınız yok, burda bir işlem yapamıyorsunuz.
Nüfus’ta ise tam tersi, Tekirdağ Saray’dan Kars Kağızman’daki bir işleminizi kolayca yapabiliyorsunuz.
Kütüğünüz orda denilmiyor.
Çankırı’da bir işleminiz var ve siz Ankara’dasınız. Nüfus’ta sizin adınıza işlem yapabilecek bir yakınınıza noterden vekalet çıkarmanız gerekmiyor, e-devlet üzerinden bir muvafakatname tanımlıyorsunuz, yakınınız da e-devlet üzerinden Nüfus’a bile gitmeden işlem yapıyor.
Ve en en önemlisi;
Yeni yapıda, Nüfus’ta işleminizi hızlandırmak için torpil ve referans aramanıza gerek yok. Zaten zamanla yarışan ve her geçen gün vatandaşın talebine daha hızlı cevap verme gayretinde olan bir yönetim anlayışı işbaşında.
Bütün kamu kurumları örnek almalı.
Şunu da belirtmekte fayda var. Uzun süren ve gecikme yaşanan vatandaşlık, isim denklik ve benzeri konulardaki aksamalar Nüfus’tan değil, bilgi ve belge beklenen kurumların hantallığından kaynaklandığı öğrenildi.