ANKARA-BHA
Gazeteci ve turizm marka koçu Erkan Ayçam, turizm fuarlarını değerlendirdi. “Bir turizm fuarı nasıl olmalıdır?” başlıklı bir değerlendirme yazısı yayımlayan Ayçam, yazısında şu görüşlere yer verdi:
Turizm sektörü, ekonomik kalkınmanın ve kültürel etkileşimin önemli dinamiklerinden biridir. Bu sektörde faaliyet gösteren turizmin aktörleri, oteller, seyahat acenteleri ve diğer turizm bileşenleri, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri için turizm fuarlarını etkili bir araç olarak kullanır. 2000’li yıllardan bu yana kah temsilci, kah katılımcı, kah ziyaretçi olarak katıldığım EMITT fuarlarında çok şey gördüm çok şey yaşadım. EMITT sayesinde çok iş aldım, çok yer gördüm, çok insan tanıdım. Düşünün ki 2000 yılında EMITT fuarında tanıştığım ve 25 yıldır ilişkimi kesmediğim kişi kurum ve kuruluşlar var!
Bu nedenledir ki turizm fuarlarının iyi düzenlendiğinde katılımcıların başarılı tanıtım operasyonları gerçekleştirdiğinde çok ciddi kazanımlarının olacağı tarafımdan deneyimlenmiş bir gerçektir!
EMITT, düzenlenmeye başladığı ilk yıllardan itibaren şüphesiz Türkiye’nin turizm faaliyetleri ve tanıtımı anlamında çok önemli bir mecra olmuştur. İlk yıllarda çok şaşalı çok katılımcılı özellikle ilçe ve küçük turistik belde katılımları anlamında zenginlik içeren fuar sonraki yıllarda o cıvıl cıvıl halini yitirmiş sadece belli başlı illerin ve ülkelerin katıldığı bir fuar haline dönüşmüştür. Tüyap’ta bu renkliliğin bu enerjinin sönmesinin asıl sebebi bana göre katılımcı illerin yanlış tanıtım uygulamaları yapmalarından kaynaklanmaktadır.
Çoklukla, valilik, belediye, il kültür turizm müdürlükleri, ilçe belediyeleri ve turizm işletmelerinin katılımıyla şekillenen fuar stantlarına harcanan paralarla, gelen ziyaretçileri kıyasladığınızda, başarısız sonuçlar elde edilmiş olması gerçeği kaçınılmazdır. Katılımcıların yetkili olarak getirdikleri görevlilerin en az bir yabancı dili bilmiyor olması sizce akıllara ziyan değil midir?
Mesela çok önemli bir müze var, bir ören yeri var ve burayı bir Amerikalı ’ya anlatacak seviyede İngilizcesi olmayan bir görevli o stantta yoksa o fuara katılan il ne kadar başarılı olmuştur? Peki, bir Türk karavan gezgini ziyaretçi bir standın başına gelip bilgi almak istediğinde ona o ilde nerede karavan park var, hangi mevsimde nereye gidilmesi gerektiğini, örneğin akşam saat 5 ten itibaren bölgede sivrisinek basması var ise;
– Beyefendi – hanımefendi ………. sahilimiz gün içinde çok muhteşemdir. Ancak saat: 5.00 den sonra sivrisinekler olabiliyor. Bu nedenle yanınızda mutlaka sivrisinek kovucu bulundurunuz, karavanınızda sineklik yok ise buraya gelirken taktırınız önlem alınız!
Diyecek, uyaracak bir görevli yok ise;
O katılımcı il 100 milyarları da harcasa EMITT fuarında ya da başka bir turizm fuarında sınıfta kalmış parası çöp olmuş demektir.
Ben yıllardır bunları anlatmaktan harcanan paraların boşa gitmesinden, dağıtılan tanıtım materyallerinin yakacak ve kağıt toplayıcılarına malzeme olmaktan öteye gitmediği uyarılarını yapmaktan usandım.
Yahu, adam valiliğin belediyenin ya da hangi kurumsa onun görevlisi olarak standa geliyor. Stant kuruluyor. 1 gün tamam, harika… Kalabalıklar giden gelenler müzikler, etkinlikler. Aynı adamı 2 gün stantta bulamıyorsun. O görevlilerin hepsi fuarın diğer hollerinde dağılıp, inanılmaz bir özgürlük sarhoşluğuyla geziyorlar, dağıtılan hediyeleri ve yiyecekleri yiyorlar hediyeleri topluyorlar sonra stantlarına gelip kendi illerinin tanıtımına odaklanmaları gerekirken fotoğraf ve öz çekimler yapıp cep telefonlarında oyun oynayıp gezinti yapıyorlar.
Sonra? Ne oldu şimdi? İlimizi tanıttık mı?
Mesela, bir ülke standına İngilizce bilen görevlimizle gidip, o ülkenin yetkilisine ki genelde bakanlık ölçeğinde katılım sağlanır bir nezaket ziyareti, bir işbirliği planı ile gittik mi?
Mesela B2B, yani yüz yüze görüşme masaları kurulur her fuarda. Bu masalara gidip ilinize turist taşıyacak tur operatörleriyle görüşme yaptık mı? Yapılacağını biliyor muyuz?
İnanın birçok il bu söylediklerimden bihaber!
Bu nedenle, EMITT Turizm Fuarı kan kaybediyor. Planlamamış, işi bilmeyen görevlilerin fuara getirilmesi nedeniyle illerin turizm tanıtım bütçeleri çöp olup gidiyor.
İllerin turizmden sorumlu yetkili ve etkili amirleri bu fuarların aslında ŞEHİRLERİN TURİZM MARKA YÖNETİMİ SÜRECİNDE önemli bir mihenk taşı olduğunu ve profesyonellerin bu fuarda olması gerektiğini anlamadılar gitti!!!
Peki, Erkan Ayçam yazdın ha yazdın gömdün milleti EMITT fuarına hadi sen yaz bakalım etkili bir turizm fuarı nasıl olmalıdır?
HAY HAY HEMEN ANLATAYIM MADDELER HALİNDE…
İşte size başarılı bir turizm fuarının çetelesi.
1- Stratejik Planlama ve Hedef Belirleme;
İlin veya ilçenin turizm çeşitliliğini tanıtmak için 4 günlük fuarın her gününü planlamak. İş birliği fırsatları yaratmak anlamında, hedef kitle analiz edilerek, tur operatörleri için ayrı, gezginler için ayrı tanıtım malzemeleri kurgulanarak, fuarın tanıtım operasyon içeriği buna göre şekillendirilmelidir.
2- Ulusal ve uluslararası düzeyde turizm profesyonelleri, seyahat acenteleri, otel zincirleri, tur operatörleri ve turizm çeşitlilik temsilcileri fuara katıldığı için fuarda şehrinizle ilgili neyin ön plana çıkarılması gerektiğini iyi tespit etmek ve çalışmak gerek. Hazırlanan materyaller ve sunumlar, “Deniz turizmi, kültür turizmi, sağlık turizmi, doğa turizmi vb. “ kapsayan geniş bir yelpazeye sahip olmalıdır.
3- Fuarda ki etkinlik, Program ve Atölyeler Seminerler, paneller, çalıştaylar ve B2B görüşmelerle ilgili organizatör firmayla öncesinden görüşmeli bilgi alınmalı ve şehrin bu etkinlik ve programlarda yer alması için çalışmalar yapılmalıdır. Film gösterim sahnesinde katılımcılara şehir hakkında kısa ve etkileyici videoların yer aldığı film gösterimleri yapılmalıdır.
4- Dijital Entegrasyon ve Teknoloji Kullanımı artık fuarların kaçınılmaz tanıtım şekillerindendir. Günümüz turizm fuarlarında dijital çözümler büyük önem taşır. Sanal tur imkânları, mobil uygulamalar ve interaktif haritalar gibi teknolojiler, fuar deneyimini daha etkili hale getirir. Bu çalışmaları göz ardı etmemek gerekir. Bir turist bir şehirde ne kadar mutlu olabileceğini daha gitmeden idrak etmesi gereklidir.
5- Tanıtım ve Medya Stratejisi Fuarın başarısı, etkin bir tanıtım stratejisiyle desteklenmelidir. Sosyal medya kampanyaları, basın bültenleri ve dijital reklamlar ile tanıtımın hedef kitleye ulaşmasını sağlamak çok önemlidir. Medya iş birlikleri ile fuarda şehrin görünürlüğünün artırılması sağlanmalıdır.
6- Sürdürülebilirlik ve Çevre Duyarlılığı Çevre dostu uygulamalar ve tesisler ön plana çıkarılmalı, Farkındalık yaratacak, enerji tasarrufu sağlayıp, karbon ayak izini azaltan projelerinde fuar tanıtım operasyonları içinde yer alması fuarın etkisini artırabilir.
Evet! Yukarıda sıraladığım planlama sadece fuara katılmak eyleminin ötesinde, şehirlerin yetkili amirleri turizmden sorumlu olanları sadece şehrin turizm çeşitliliğini tanıtmakla kalmaz, aynı zamanda sektördeki iş birliklerini güçlendirir ve yeni fırsatların şehirle bütünleşmesi için farkındalık yaratır. Turizm fuarlarında etkin planlama, sürdürülebilir yaklaşımlar, başarılı bir fuarın temel unsurlarıdır. Bu unsurlar dikkate alındığında, turizm fuarları küresel düzeyde etkili ve verimli platformlar haline gelir.
Benden demesi demeyeceğim. Bir bildiğim var 25 yıldır diyeceğim.”